Kolonoskopie (koloskopie) – co to je, příprava, průběh

By | 3.2.2018

Kolonoskopie, respektive koloskopie je vyšetřovací metoda sloužící k diagnostice a částečně i léčbě problémů v oblasti tlustého střeva a konečníku. V jednoduchosti jde o postup, kdy je pacientovi do tlustého střeva přes řitní otvor vsunuta tenká ohebná trubice – kolonoskop, s jejíž pomocí si může doktor prohlédnout přímo vnitřek trávicího traktu. Zákrok je díky podaným tlumicím lékům bezbolestný a vyšetřovaná osoba pociťuje zpravidla jen nepříjemné pocity v rámci vyšetřované oblasti. Vše trvá maximálně jednu hodinu, ale většinou je po všem za několikanásobně kratší dobu. Ke kolonoskopii se přistupuje prakticky výhradně v případech, kdy existuje podezření na nějaké onemocnění, nebo problém v oblasti tlustého střeva a konečníku, kdy prvním signálem bývá krvácení z konečníku, potažmo krev ve stolici.

Nezbytná příprava

Vzhledem k tomu, že je při této vyšetřovací metodě naprosto nezbytné, aby bylo vše dobře vidět, musí být střevo naprosto čisté a prosté jakýchkoliv zbytků jídla. Z tohoto důvodu předchází samotné kolonoskopii několikadenní příprava pacienta, během které dojde k potřebné očistě. Za předpokladu, že by očista nebyla provedena, nebo byla provedena nedostatečným způsobem, bylo by vyšetření obtížné a dost možná i neproveditelné. V takovém případě by se muselo vše provést znova.

Přehled kroků přípravy

  1. Zhruba 5 až 3 dny před vyšetřením přechází pacient na dietní stravu s minimálním podílem nestravitelné složky. Vhodné je bílé pečivo, jogurty, bramborová kaše, ryby, piškoty či drůbež. Někdy se přistupuje též k čistě kašovité stravě. Nevhodnými potravinami jsou vepřové a hovězí maso, ovoce a zelenina, luštěniny a obilniny, celozrnné pečivo a ořechy a semínka všeho druhu. Den před vyšetřením je pak strava vysazena zcela a pijí se jen čiré tekutiny (voda, čaj, minerálka).
  2. Za předpokladu, že pacient bere nějaké léky na ředění krve nebo přípravky s obsahem železa, pak je nutné tyto vysadit přinejmenším 5 dní před vyšetřením. V prvním případě je tomu z toho důvodu, že se často během kolposkopie provádí drobné zákroky a není žádoucí, aby měla vzniknuvší rána zvýšenou tendenci krvácet. V druhém případě jde pak o to, že železo obarvuje stolici a střevní stěny načerno, takže není možné případný problém identifikovat.
  3. V předvečer dne před kolonoskopií je nutné začít užívat lékařem určené projímadlo v příslušném množství.
  4. Před samotným zákrokem je pacientovi podán uklidňující lék a lokální anestetikum, které eliminují bolest a nepříjemné pocity.

Možné komplikace kolonoskopie

Kolonoskopie je bezpečná a bezproblémová diagnostická i léčebná metoda. Komplikace se objevují víceméně zřídkakdy, což platí speciálně pro čistě diagnostické výkony. Nějaký druh obtíží se objeví u maximálně 0,5 % vyšetřovaných osob. Nejčastěji se lze setkat s krvácením v místě, kde došlo k odstranění polypu. To se však ve většině případů vyřeší přímo během samotného zákroku a jen občas je nutné koloskopii kvůli zastavení krvácení opakovat. Téměř ojedinělé je pak protržení střevní stěny. Pravděpodobnost je menší než 1:1000. Na druhou stranu je potřeba v takové situaci přistoupit k chirurgickému zákroku. Vzácné jsou pak případy, kdy dojde k roztržení sleziny, dehydrataci pacienta, poškození ledvin podanými medikamenty, anesteziologickým komplikacím nebo infarktu srdce.