Glycerinové čípky – přípravky, užívání, zkušenosti

Glycerinové čípky jsou osvědčený a velmi oblíbený zdravotnický prostředek usnadňující vyprazdňování a pročisťující dolní část trávicího traktu. Používány jsou především pacienty, které trápí zácpa, hemoroidy, anální trhliny a další obdobné zdravotní potíže. Jejich aplikace je také často předepisována pacientům, které čeká vyšetření a případně i zákrok v oblasti konečníku nebo tlustého střeva (jako je třeba… Přečíst článek »

Probiotika – účinný prostředek pro vaše lepší zažívání

Termín probiotika je z medicínského hlediska souhrnné označení pro jisté skupiny bakterií, které mají významný pozitivní vliv na naše zdraví a tudíž je žádoucí, aby se v našem těle nacházeli, a to konkrétně v našich střevech. Probiotiky jsou označovány též preparáty, respektive doplňky stravy, které tyto bakterie obsahují. Kmenů bakterií, které se mezi ně řadí,… Přečíst článek »

Zácpa – definice, příčiny, léčba, komplikace

Zácpa jako taková může být sama o sobě nemocí, nebo může být naopak projevem nějaké jiné nemoci. V současnosti trápí v rozvinutých zemích necelou třetinu dospělé populace a častěji se s ní setkáme u něžného pohlaví. Z obecného hlediska se jedná především o zdravotní problém, který je nepříjemný, než nějak zvlášť nebezpečný, ale i zde… Přečíst článek »

Lactulosa – lék proti zácpě

Lactulosa (setkat se lze i s označením laktulosa, lactulose a podobně) je lék, s nímž se léčí primárně zácpa. Jedná se tedy o projímadlo – laxativum, jehož cílem je změkčit stolici a usnadnit její obtížné vyprazdňování z našeho těla. Fakticky však z lékařského hlediska může být a také je používána i k několika dalším účelům.… Přečíst článek »

Krev ve stolici – formy, příčiny, diagnostika, léčba

Pakliže se u vás objeví krev ve stolici, není ani trochu nutné hned panikařit a představovat si ty nejhorší možné scénáře. Ve většině případů se jedná o relativně nezávažný a snadno léčitelný problém, přičemž tou nejčastější příčinou jsou právě hemoroidy. Na druhou stranu však rozhodně nelze doporučit, abyste situaci zlehčovali a nad celou věcí mávli… Přečíst článek »

Kolonoskopie (koloskopie) – co to je, příprava, průběh

Kolonoskopie, respektive koloskopie je vyšetřovací metoda sloužící k diagnostice a částečně i léčbě problémů v oblasti tlustého střeva a konečníku. V jednoduchosti jde o postup, kdy je pacientovi do tlustého střeva přes řitní otvor vsunuta tenká ohebná trubice – kolonoskop, s jejíž pomocí si může doktor prohlédnout přímo vnitřek trávicího traktu. Zákrok je díky podaným… Přečíst článek »

Hlen ve stolici – nejčastější příčiny a léčba

Hlen ve stolici není nijak ojedinělým jevem a objevuje se tu a tam v menším množství u velké části populace, obzvláště po zkonzumování většího množství mléčných výrobků naráz. Panika tedy nezbytně namístě. Jistá obezřetnost by však měla přijít ve chvíli, kdy je ho relativně hodně, objevuje se po delší dobu a navíc je doprovázen dalšími… Přečíst článek »

Živočišné uhlí a aktivní uhlí

To, co dnes stále nazýváme termínem živočišné uhlí, už se reálně dávno nevyrábí a fakticky jej nahradilo takzvané aktivní uhlí. Oba dva tyto produkty jsou si přitom velmi podobné, pracují na obdobném principu a léčí se s nimi průjem, ale i jiné obtíže se zažíváním. Jaký je mezi nimi tedy rozdíl? Živočišné uhlí se vyrábělo… Přečíst článek »

Smecta proti průjmům – Informace a recenze

Smecta (diosmectitum) je lék používaný k léčbě akutních průjmů, především pak těch s infekčním původem. Využitelná je však také pro léčbu některých bolestivých stavů spojených s onemocněními trávicího ústrojí. Jedná se o přírodní čištěný jíl, který má v našem těle značnou adsorbční schopnost (řadí se mezi antidiarhoika označovaná jako adsorbencia). Kromě zastavení průjmu také ulevuje… Přečíst článek »

Imodium na zastavení průjmu – Informace a recenze

Imodium je účinný lék určený k léčbě akutních a chronických průjmových onemocnění. Funguje na bázi takzvaného antimotilika. To v praxi znamená, že omezuje hybnost střev a tedy i potřebu vyprázdnit se. Kromě toho zvyšuje i napětí ve svěrači, což celý efekt ještě umocňuje. Hlavní léčivou složkou stojící za těmito účinky je loperamid (loperamidi hydrochloridum). Užívat… Přečíst článek »

Hylak Forte pro správné trávení – Informace a recenze

Hylak Forte je takzvané eubiotikum, čili léčivý přípravek sloužící k obnově střevní rovnováhy. Užívá se při průjmech, zácpách, nadýmání, křečích v břiše nebo po antibiotické léčbě. Velmi oblíbený je také při zažívacích obtížích nejrůznějšího charakteru, které jsou spojeny s vycestováním do některé z exotických zemí. Lze ho užívat také jako velmi vhodnou a účinnou prevenci.… Přečíst článek »

Guttalax projímadlo (laxativum) – Informace a recenze

Guttalax je účinné projímadlo (laxativum) podávané při zácpě, problémech s vyprázdněním nebo v případech, kdy je nutné vyprázdnit spodní část trávicího traktu. S jeho pomocí lze léčit akutní i chronické problémy neorganického původu. Užívání nijak neovlivňuje přirozené trávicí mechanismy a vstřebávání živin. Vyráběn je ve dvou variantách, a to jako tablety, nebo jako tekutý roztok… Přečíst článek »

Enterol na dobré zažívání – Informace a recenze

Enterol je volně prodejný probiotický lék sloužící k léčbě průjmů infekčního původu, k prevenci kojeneckých průjmů, k léčbě a prevenci kolitidy (zánět tlustého střeva) spojené s průjmovými onemocněními a v neposlední řadě také jako podpůrná léčba u pacientů trpících syndromem dráždivého tračníku. Vyrábí se ve dvou variantách. Konkrétně se jedná o tobolky a dále pak… Přečíst článek »

Endiaron proti průjmu – Informace a recenze

Endiaron je volně prodejné střevní antiseptikum sloužící k léčbě průjmů, a to především těch způsobených bakteriální infekcí nejrůznějšího typu (ideální například při cestovatelských průjmech). Dobře využitelný je však i u osob, které prodělaly léčbu antibiotiky, nebo chemoterapii. Hlavní léčebnou složkou je kloroxin (cloroxinum), který je v množství 250 mg obsažen v každé tabletě. Obsah balení:… Přečíst článek »

Průjem – příčiny a léčba

Průjem je forma poruchy zažívání, která je způsobena nějakým druhem nemoci, nebo narušení střevní rovnováhy. Jedná se o stav, kdy máme neodkladnou potřebu vyprazdňovat se mnohokrát za den, přičemž naše stolice jako taková má vodnatou až kašovitou konzistenci. V závažnějších případech se může ve stolici vyskytovat krev, hlen a hnis, můžeme mít bolesti břicha a vysokou… Přečíst článek »

Svědění konečníku – možné příčiny a léčba

Svědění konečníku (latinsky pojmenováno pruritus ani) není samo o sobě onemocněním, nýbrž je projevem nějakého onemocnění. Možností bohužel existuje celá řada. Někdy je diagnóza snadná, jindy obtížná a najdou se i výjimečné případy, kdy se příčinu nepodaří odhalit. Situaci však není vhodné podceňovat, protože svědění konečníku může být příznakem velmi závažného onemocnění. Na druhou stranu… Přečíst článek »

Hemostop Gel MAX – Informace a recenze

Hemostop Gel MAX je zdravotnickým prostředkem, který je určen k léčbě hemeroidů a úlevě od obtíží, které jsou s nimi spojeny. Jeho léčivé složky tvoří přírodní extrakty z celkem 12 různých bylin. Při použití dochází k hydrataci, zklidnění a zvláčnění postiženého místa, potlačení zánětlivých procesů, regeneraci tkáně a působení chladivého a čistícího efektu. Obsah balení: 75 ml Orientační cena:… Přečíst článek »

Faktu mast a čípky – Informace a recenze

Faktu je volně prodejný přípravek sloužící k léčbě hemeroidů a jiných potíží v oblasti řiti. Dostupný je ve formě masti a čípků. Čípky jsou vhodné pouze k léčbě vnitřních hemeroidů. S pomocí masti lze léčit jak vnější hemeroidy, tak vnitřní hemeroidy. Faktu zastavuje krvácení, potlačuje zánět, urychluje regeneraci a znecitlivuje oblast, čímž zbavuje pocitů pálení, svrbění a píchání. MAST… Přečíst článek »

Procto-Glyvenol – Informace a recenze

Procto-Glyvenol je velmi oblíbeným přípravkem pro léčbu hemoroidálních onemocnění vnějšího i vnitřního typu. Vyrábí se jako klasický roztíratelný krém a také jako čípky, které se aplikují vsunutím do análního otvoru. Pro zlepšení intimní hygieny v oblasti řitního otvoru, která je jedním z nezbytných předpokladů léčby a prevence hemoroidů, lze používat také speciální vlhčené ubrousky s obsahem rostlinného extraktu… Přečíst článek »

Dobexil H UNG rektální mast – Informace a recenze

Dobexil H UNG je rektální mast sloužící k léčbě hemoroidů a jiných typů porušení a podráždění tkáně v oblasti konečníku. Lze ho používat vně mazáním postiženého místa v rámci řitního otvoru i uvnitř vytlačením do rekta přes přiložený aplikátor. Stěžejními léčebnými složkami jsou lidokain (anestetikum znecitlivující postiženou oblast) a dobesilan vápenatý (mírný otok, obnovuje funkčnost a strukturu hemoroidálních… Přečíst článek »

Preparation H mast a čípky – Informace a recenze

Preparation H je léčivý přípravek určený k léčbě hemoroidů a příznaků je provázejících – pálení a svědění konečníku, otok v oblasti řitního otvoru, bolestivé vyprazdňování. K dostání je buď jako mast (pouze na vnější formu), nebo jako čípky (na vnější i vnitřní formu). Hlavní léčebnou složku tvoří dvě látky, a to tekutý kvasnicový extrakt (faecis extractum fluidum) a… Přečíst článek »

Proktologie a proktolog

Proktologie je lékařský obor, který se zabývá onemocněními, poruchami funkčnosti, zraněními a dalšími problémy spojenými s konečníkem. Lékař specializující se na tuto oblast medicíny se nazývá proktolog. Pojmenování pochází z řečtiny a jedná se o složeninu slov „proktos“, neboli řiť a „logía“, neboli věda. Z proktologie pak vychází, respektive se s ní svým zaměřením kryje, kolorektální chirurgie. Jedná… Přečíst článek »

Hemeroidy v těhotenství a po porodu

Změny, kterými ženské tělo projde během doby očekávání příchodu dítěte na svět, jsou v mnoha ohledech ideální živnou půdou pro vznik hemoroidů. Není proto žádným překvapením, že hemeroidy v těhotenství a po porodu potrápí nejednu ženu. Věc je to sice nepříjemná, a to jak fyzicky, tak psychicky, nicméně lze konstatovat, že se u drtivé většiny maminek… Přečíst článek »

Cviky na posílení pánevního dna

Cviky na posílení pánevního dna jsou jedním z pilířů prevence vzniku hemeroidů a pochopitelně také jejich případné léčby. Hemeroidy však nejsou ani zdaleka jediným zdravotním problémem, který se s pomocí tohoto druhu cvičení řeší. Cviky na posílení pánevního dna slouží k léčbě problémů s hyperaktivním močovým měchýřem, s inkontinencí, s bolestmi zad a u mužů též s prostatou, erekcí a ejakulací. U… Přečíst článek »

Hemeroidy u dětí a mladistvých

Mnoha rodičům se možnost, že najdou hemeroidy u dětí, může jevit jako prakticky nemožná, ale není tomu tak. Jejich výskyt je u této části populace sice mnohonásobně nižší, než u jakékoliv jiné věkové skupiny, nicméně se na druhou stranu nejedná o žádnou raritu. Jak se hemeroidy u dětí projevují Jakýkoliv zásadní rozdíl mezi projevy tohoto… Přečíst článek »

Prevence vzniku hemeroidů

Prevence vzniku hemeroidů může probíhat v několika rovinách. Tou zcela nejdůležitější je zabránění propuknutí onemocnění u osoby (respektive skupiny osob), která jím netrpí a nikdy netrpěla. V dalších dvou rovinách se pak jedná o to, aby u vyléčeného pacienta nedošlo k opětovnému propuknutí nemoci (tedy k recidivě), nebo aby se u pacienta trpícího tímto onemocněním nezhoršoval jeho stav… Přečíst článek »

Vyšetření hemeroidů

Pokud má člověk podezření, že ho trápí hemoroidy, pak by ho měl vyšetřit lékař specializující se na onemocnění konečníku zvaný proktolog (proktologie – obor medicíny věnující se onemocněním a problémům s konečníkem). Nejde tu přitom jen o to, abychom překonali svůj stud z vyšetření tak intimní oblasti, ale také o to, aby se odborně určilo, o… Přečíst článek »

Operace hemeroidů

Operace hemeroidů můžeme chápat jako jakýkoliv lékařský zákrok směřující k fyzickému odstranění hemoroidů, avšak zde se budeme věnovat čistě invazivním chirurgickým zákrokům. Druhy semiinvazivních zákroků, které jsou prováděny zpravidla ambulantně, naleznete na hlavní stránce. Chirurgické operace hemeroidů jsou prováděny téměř výhradně u pacientů, kteří trpí 3. nebo 4. stupněm nemoci. Ve výjimečných případech, kdy konzervativní způsoby… Přečíst článek »

Historie hemeroidů

Řada lidí by si možná pomyslela, že historie hemeroidů není příliš dlouhá a že se jedná o onemocnění moderní doby, které s sebou přinesl nezdravý způsob stravování a sedavý styl života. Nic však není vzdáleno víc pravdě. Hemeroidy totiž prokazatelně trápí lidstvo již několik tisíc let. Ze starobylých literárních zdrojů dokonce víme, že se jednalo o… Přečíst článek »

Nejčastější otázky týkající se hemeroidů

Zde odpovídáme na nejčastější otázky týkající se hemeroidů, na které se lidí ptají. Pokud nenajdete odpověď na vaši otázku zde, určitě ji najdete v některém z článků na tomto webu. Je správně hemeroidy, nebo hemoroidy? Správný lékařský termín zní hemoroidy. Většina lidi však říká hemeroidy, což je jakási lidová zkomolenina originálu. Ta je však používána tak často,… Přečíst článek »